Morfologia de les granes de les espècies ibèriques del gènere Aconitum L.
DOI:
https://doi.org/10.3989/collectbot.1990.v19.120Palabras clave:
Aconitum, Ranunculaceae, Granes, Micromorfologia, Taxonomia, EvolucióResumen
[ca] Es presenta un estudi morfològica-biomètric de les granes dels tàxons del gènere Aconitum L. presents a la Península Ibèrica. Es tracten aspectes que fan referència a: 1) disposició de les granes al fol-licle. 2) definició de paràmetres (forma general i ornamentació de l'episperma), 3) biometria i 4) descripció de les granes dels representants ibèrics. Els microcaràcters relacionats fonamentalment amb el relleu epispèrmic, forma i ornamentació de la base d'inserció (hílum i cél-lules umbil-licals), són els que es mostren més útils per discriminar els tàxons i els que proporcionen més informació filogenètica. Els resultats Que s'exposen coincideixen, en línies generals, amb els d'altres autors (Seitz, 1969; Cappeletti & Poldini, 1984). Es presenten, tan mateix, discrepàncies importants pel que fa a la morfologia seminal, en especial de l'ornamentació de l'episperma, en les espècies A. anthora. A. Napellus s.l., A. Burnatii i A. vulparia subsp. ranunculifolium. Es presenta, sovint, polimorfisme seminal en les diferentes poblacions, amades geogràficament, d'una mateixa espècie o subspècie. tant en el context ibèric com d'Europa central i meridional. Es conclou que aquest polimorfisme és una manifestació més de la plasticitat fe no típica del gènere, particularment intensa en tes espècies colonitzadores d'àmplia valència ecològica (A . napellus, s.l.; A. vulparia. s.l.), possiblement conseqüència de la deriva genètica de les poblacions.
Descargas
Descargas
Publicado
Cómo citar
Número
Sección
Licencia
Derechos de autor 1990 Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC)

Esta obra está bajo una licencia internacional Creative Commons Atribución 4.0.
© CSIC. Los originales publicados en las ediciones impresa y electrónica de esta Revista son propiedad del Consejo Superior de Investigaciones Científicas, siendo necesario citar la procedencia en cualquier reproducción parcial o total.
Salvo indicación contraria, todos los contenidos de la edición electrónica se distribuyen bajo una licencia de uso y distribución “Creative Commons Reconocimiento 4.0 Internacional ” (CC BY 4.0). Consulte la versión informativa y el texto legal de la licencia. Esta circunstancia ha de hacerse constar expresamente de esta forma cuando sea necesario.
No se autoriza el depósito en repositorios, páginas web personales o similares de cualquier otra versión distinta a la publicada por el editor.