Propietats tòxiques dels esperons de cavaller (Delphinium spp)
DOI:
https://doi.org/10.3989/collectbot.1990.v19.122Palabras clave:
Delphineae, Delphinium, Aconitum, Consolida, Emmetzinament, Alcaloides diterpènics, Toxicitat, Bioassaig, Bestiar, Pastura "rangeland"Resumen
[ca] Alguns membres de la tribu Delphineae Warming són emprats com a farratge per a bestiar de pastura o com a font de medicaments per a l'home. Tanmateix, sota determinades circumstàncies, el seu consum esdevé intoxicació. aparentment per causa d'alcaloides norditerpènics. Al menys 150 alcaloides diterpènics han estat identificats en Delphinium. En aquest treball es discuteixen els factors que influeixen en el contingut alcalòidic, i, per tant, en la toxicitat de la planla. Es reporten els canvis relatius en el contingut de vuit alcaloides en Quatre estadis de creixement de Delphinium accidentale (Watson) Watson. Els alcaloides dominants en nou espècies de Delphinium es presenten en una llista. La toxicitat de vuit espècies és comparada en estadi de floració, emprant assaigs en rata. D. batbeyi (Huth) Huth és unes Quatre vegades més tòxic Que D. gkmcescens Rydb. o D. geyen Greene, i unes deu vegades més tòxic que un cultivar de Consolida. D. occidentale o Aconitum columbianum var. columbianum Nutt. (en estadi vegetatiu). L'stress causat per infestació d'àfids o per una baixa disponibilitat d'aigua tenen un mínim efecte, sien tenen, sobre la toxicitat de D. barbeyi i D. Occidentale. respectivament. A parti r d'anàlisis quimiques de D. barbeyi prèviament assajades en bestiar. la DL50 per a una única dosi intraruminal de metillicaconitina, ha estat estimada com a inferior a 6.3 mg/kg de pes.
Descargas
Descargas
Publicado
Cómo citar
Número
Sección
Licencia
Derechos de autor 1990 Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC)

Esta obra está bajo una licencia internacional Creative Commons Atribución 4.0.
© CSIC. Los originales publicados en las ediciones impresa y electrónica de esta Revista son propiedad del Consejo Superior de Investigaciones Científicas, siendo necesario citar la procedencia en cualquier reproducción parcial o total.
Salvo indicación contraria, todos los contenidos de la edición electrónica se distribuyen bajo una licencia de uso y distribución “Creative Commons Reconocimiento 4.0 Internacional ” (CC BY 4.0). Consulte la versión informativa y el texto legal de la licencia. Esta circunstancia ha de hacerse constar expresamente de esta forma cuando sea necesario.
No se autoriza el depósito en repositorios, páginas web personales o similares de cualquier otra versión distinta a la publicada por el editor.